Briggen Tre Kronor

Idag ska jag ut på nöjeskryssning med Briggen Tre kronor, som ligger vid Kastellholmen i Stockholm. Bokade detta i december och har sett framför mig en varm sommarkväll i juni och en fullriggad brigg. Men Sverige är lite som det är och det regnar istället. I morgon ska jag fotografera bröllop ute vid Markims kyrka i Vallentuna med fest på Lindholmend gård. Tur att jag har en väderskyddad kamera och gillar regn. Lite uppegåll kan man ju ändå önska sig. Håller tummarna för en fantastisk dag för detta bröllopspar, vädret till trots. Bilderna kommer snart!

Advokatfirman JP Lillthors AB

 

Idag har jag fotograferat porträtt för Advokatfirman JP Lillthors AB. Bilderna ska användas för deras webbsida, men också till Peter Lillthors äventyrsroman som släpps i höst. Jag hoppas kunna återkomma med med info om den.

Färgrymd

Ett litet gissel när man jobbar med bilder är att hålla rätt på färgrymder. Färgrymder är det omfång av färger en skrivare eller en bildskärm hanterar, och det finns flera olika sådana. De två vanligaste är Adobe RGB och sRGB. AdobeRGB har en större färgrymd, alltså fler nyanser av varje färg. sRGB har en snävare färgrymd, denna används av webbläsare, e-postprogram och normalt klarar en datorskärm endast denna färgrymd. Som professionell fotograf vill man få ut det mesta av sina bilder så de presenteras som man vill både på webb och vid utskrift. När jag levererar bilder till dig är normalt  de högupplösta i AdobeRGB för att de ska passa bra till Canvastavlor mm (Print), och de lågupplösta är i sRGB så de gör sig på Facebook och på din skärm. Som fotograf har jag en skärm som klarar båda dessa färgrymder så jag ser vad jag gör när jag förbereder en bild för print. Ibland blir man dock lite snurrig av hur olika program i datorn hanterar färgrymder så idag är det testardag.

Tyresta Nationalpark – en liten fotostudie.

Jag måste slå ett slag för fantastiska Tyresta Nationalpark och naturreservat som ligger i västerhaninge. Där har jag vandrat lekt, skidat och eldat sedan jag var fem år.

Tyresta är ett av våra största orörda naturrum utanför fjällvärden och är så mycket urtidsskog man bara kan tänka sig. Sörmlandsleden slingrar sig här och olika andra leder är fint utmärkta så det går lätt att hitta runt på dessa. Härligt nog ligger flera sjöar precis lagom till så man aldrig har långt till nästa sjö fastän man vandrar i timmar. Här finns också färdiga grillplatser och många härliga klippor man kan fika och ha sin picknick på. Sjöarna är svarta, sura men badbara och ofta porlar det från bäckar man passerar.

Ger man sig från leden bara ett litet skutt kan man hitta dalar av gulaste guld (kantareller), eller tuvor fyllda av blåbär (akta er för Odon bara som har kryss ist för ring i toppen av bäret). Det är så fint att man gärna fortsätter djupare in i skogen, men håll koll på var ni är så ni inte tappar bort er. Gör ni det och vill lyssna efter närmaste väg, får ni spetsa öronen; för här kan kan man uppleva tystnad.

Jag presenterar här några detaljbilder tagna nu i April. Jag ska fylla på med fler från tidigare turer vid tillfälle. Vill ni springa på en glad och ledig bröllopsfotograf kan ni ta en sväng här och leta, både i sol och regn. Hur känner man igen mig? -Det är jag som har störst objektiv! ;)..